КАКВО Е ЕРИТРАЗМА?

Еритразма

Erythrasma е заболяване, протичащо с жълто-кафеникави петна, покрити с фини сквами, в големите гънки на тялото.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ЕРИТРАЗМА?

Причинител на заболяването е бактерия Corinebacterium minutisimum. Предразполагащи фактори са топъл климат, изпотяване, затлъстяване, диабет, носене на тесни дрехи.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ЕРИТРАЗМА?

Заболяването се среща най–често в ингвиналните гънки при мъжете и то в областта на лявата генито-феморална гънка, поради постоянното триене на скротума в бедрото и наличието на по–благоприятни условия за мацерация на кожата.

По–рядко се среща в аксилите и перинеалната област.  При жените се засягат аксиларните, ингвиналните и субмамарните гънки. Описани са и генерализирани случаи.  

Обривите са розово-кафеникави, ясно очертани и бързо стават жълто-кафяви и покрити с фини сквами. Обикновено липсват субективни оплаквания, но може да има слаб сърбеж.

КАК СЕ ЛЕКУВА ЕРИТРАЗМА?

Използват се локални и общи антибиотици, най–често Erythromycin. Препоръчват се антибактериални сапуни.

ЕритразмаКАКВА ПРОФИЛАКТИКА СЕ ПРИЛАГА СРЕЩУ РЕЦИДИВИТЕ?

Най–важното е да сте сигурни, че кожата е суха, когато излизате от банята и преди да си облечете дрехите. Това не позволява развитието на бактериите във влажните зони на кожата. Ако сте имали еритразма преди, трябва да използвате антибактериални сапуни. Важно е да се предотврати наднорменото тегло, както и развитието на диабет.